Loading...

ATSINAUJINIMŲ METAI KOLEGIJŲ BIBLIOTEKOSE

Pastarieji keleri metai tapo tikrais pasikeitimų ir atsinaujinimų metais Lietuvos kolegijų bibliotekų asociacijos nariams. Atsinaujinimai yra neatsiejami nuo pažangos bei kokybiškų paslaugų, kurių siekiama kolegijų bibliotekose. Bibliotekose pandemijos laikotarpiu vyko bei vyksta įvairių pokyčių, įgyvendinta nemaža naujovių, atnaujinta erdvių, įsigyta nauja įranga ar diegiama nauja bibliotekinė sistema, teikiami interaktyvūs mokymai, kuriamos teminių išteklių paieškos galimybės ir atliekama kita veikla, svarbi kolegijų bendruomenėms. Šį kartą dalinamės informacija apie bibliotekų erdvių bei įvairios įrangos atnaujinimus.

Kauno technikos kolegijos biblioteka naujus mokslo metus pradėjo iš esmės atnaujintoje bei stilingoje erdvėje. Buvo įsigyti nauji baldai, kompiuteriai ir spausdintuvai, įrengta studentų poilsio ir darbo zona, atskira kompiuterių klasė. Vilniaus kolegijoje atnaujintos Verslo vadybos fakulteto ir Sveikatos priežiūros fakulteto bibliotekų skaityklos. Alytaus kolegijos bibliotekoje atnaujinta el. skaityklos erdvė ir darbuotojų darbo vietos, įrengiama nauja kompiuterinė technika. Kauno kolegija bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija įsigijo spausdinimo-kopijavimo įrenginius, kuriais savarankiškai gali naudotis bendruomenės nariai. Kauno kolegijos bibliotekoje ir informacijos išteklių centre atnaujinta kompiuterinė įranga darbuotojams ir studentams, įsigyti funkcionalumu bei dizainu modernūs savitarnos įrenginiai, skirti knygų skolinimuisi, grąžinimui, bibliotekos paskyros peržiūrai, knygų grąžinimo laikotarpio pratęsimui.

Bibliotekos nuolat daug dėmesio skiria įvairią negalią ar specialiųjų poreikių turintiems asmenims. Bibliotekos siūlo naudotis įvairiais specialiais įrenginiais, programine įranga ar ištekliais. Šalia jau esamų specialiųjų įrenginių, kurie skirti įgarsinti spausdintą tekstą, skaityti ar klausyti el. knygas, padidinti vaizdą ir kitų, Kauno kolegijos bibliotekoje ir informacijos išteklių centre, Alytaus kolegijos, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos bibliotekose buvo įrengtos specializuotos darbo vietos negalią turintiems asmenims.

Šie aprašyti bei kiti pokyčiai, kokybiškos paslaugos, profesionali pagalba, stilingos ir jaukios erdvės bibliotekose suteikia galimybę jose veikti, būti, bendrauti ir gerai jaustis. O tai labai svarbu, nes yra tiesiogiai susiję su paslaugų ir išteklių atradimais bibliotekose. Juk biblioteka iš pradžių įsivaizduojama, vėliau suvokiama ir pajaučiama, o po to – atrandama. 

Lina Šarlauskienė, 2021 m. spalio 5 d.

Kauno kolegijos biblioteka ir informacijos išteklių centras
Alytaus kolegija
Kauno technikos kolegija
Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija
Vilniaus kolegija
Utenos kolegija
Vilniaus kolegija
Kauno technikos kolegija